MENI
SPLETNI ISKALNIK
PROJEKT MIRNO MORE

"MIRNO MORE" je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladostnih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.

Nekaj razlogov in ciljev za projekt "MIRNO MORE":
Življenje na jadrnici omogoča intenzivno socialno učenje ter nudi možnost za pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih izkušenj ter znanj.

Morje, jadrnica in posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje. Takšen način preživljanja časa nudi mladim možnost učenja, prevzemanja odgovornosti zase in za druge, timskega delovanja, socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladanja strahu/skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.


Zgodovina projekta

Christian Winkler iz Spodnje Avstrije (prvi predsednik društva) je ob izbruhu vojne v državah bivše Jugoslavije prvi pomislil na to, da bi otroke iz držav na vojnem območju združil na isti jadrnici in z njimi zaplul pod motom »skupaj v istem čolnu«. Da bi se tako znebili predsodkov in se naučili strpnosti. Takrat so se na pot podale tri jadrnice s 17 otroki. (več o zgodovinskem poteku projekta si lahko preberete tukaj).


Razvoj

Iz prvotne zamisli se je projekt razvijal in rasel. tako danes društvo "Mirno more - Flota za mir" in njen istoimenski projekt prištevamo k nauspešnejšim socialno-pedagoškim mirovniškim projektom v Evropi.

Iz osnovne zamisli, da bi povezali otroke z vojnih območij balkanskih držav, se je razvila ideja o Floti za mir, ki omogoča otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij (otroških in mladinskih domov, sirotišnic, domov za begunce ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju), da pozabijo na svoj vsakdan in na prostranem morju sklepajo nova znanstva in prijateljstva. Ne glede na to, od kod prihajajo in neglede na njihovo versko ali narodno pripadnost. Izhajajoč brez zavor in brez meja.


Stanje

Septembra 2004 je v "Floti za mir" sodelovalo že 450 otrok iz 20 držav. Ker v manjših pristaniščih na jadranskih otokih niso mogli zasidrati vseh jadrnic hkrati, so jadranje prvič organizirali v obliki "zvezdnate plovbe".

Več kot 50 jadrnic je izplulo iz različnih matičnih pristanišč ter nato v zvezdnati formaciji zaplulo druga proti drugi. Po dveh dneh plovbe so se srečale na morju in nadaljevale pot v eni formaciji. V sodelovanju z različnimi pristanišči vsakič izberejo takšno, ki je dovolj veliko, da sprejme tako številčno odpravo.

Leta 2005 se je dogodka udeležilo 500 udeležence iz različnih držav, leta 2006 73 plovil in 600 udeležencev, leta 2007 75 plovil in okoli 620 udeležencev, leta 2008 102 plovili in 880 udeležencev, leta 2009 pa že 105 plovil in 920 udeležencev.


Mednarodnost

Od leta 2003 projekt podpira tudi avstrijska zunanja ministrica, ki si je v letu 2005 močno prizadevala navezati nove stike v EU in OZN.

Našo rast dokazujejo številne nove podružnice in uradi v drugih državah, kot na primer na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini (2004), Srbiji, Črni Gori (2005), Romuniji (2006) ter Sloveniji (2006).

projekt v veliki meri omogočajo in podpirajo zasebni sponzorji, brez katerih "Flota za mir" v takšni obliki, kot jo poznamo danes, ne bi obstajala.

Od leta 2001 do 2010 je bil glavni sponzor projekta "Mirno more" Mobilkom Austria, od leta 2010 naprej pa je glavni sponzor flote A1.


Razmere v Sloveniji

Socialno-pedagoško društvo Mirno morje je pričelo delovati junija 2006, od leta 2007 pa nadaljuje svoje delovanje v okviru Zavoda Mirno Morje.

Že leta 2004 je bil v sodelovanju s CSD Ljubljana-Šiška organiziran projekt doživljajske pedagogike "Z razprtimi jadri 2004", kjer je 50 mladih na šestih jadrnicah zaplulo med otoki Šolta, Hvar in Brač.

V projektu "Mirno More" že pet let sodeluje jadrnica z otroki iz Mladinskega doma Malči Belič, od leta 2006 otroci iz Centra za socialno delu Ruše, Selnica, dijaki II. gimnazije iz Maribora ter otroci iz Centra za usposabljanje Janez Levec O.V.I. Jarše v Ljubljani, kasneje pa so se pridružili še otroci doma Antona Skale, OŠ Gustava Šiliha, OŠ Vojnik, zavoda Ajdovščina, Krškega, Brežic, Ptuja (O. Š. Ljudevita Pivka, D. D. Ptuj ), Škofje Loke, Kranja, Kamnika Drag, O. Š. Kamnice, O. Š. Limbuš, O. Š. Duplek, Sonček Maribor in Kranj ter iz doma Antona Skale.

Leta 2006 smo se projekta udeležili s 14 otroki, leta 2007 pa je število otrok naraslo že na na 44, za kar gre velika zahvala tudi našim partnerjem.

Projekt se je iz leta v leto samo še povečeval in tako je sedaj iz slovenske strani v projektu že preko 130 sodelujočih v celotnem projektu pa 950 otrok in mladostnikov na 105 plovilih.


PROJEKT MIRNO MORE 2022

št. jadrnic: 90 jadrnic
št. udeležencev: okoli 720 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil z 18-imi jadrnicami in 162 udeleženci.

PROJEKT MIRNO MORE 2021

št. jadrnic: 21 jadrnic
št. udeležencev: okoli 140 udeležencev

Zaradi COVID-19 pandemije je bil projekt organiziran v okrnjeni obliki. Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 13-imi jadrnicami in 118 udeleženci.

PROJEKT MIRNO MORE 2020

Zaradi pandemije COVID-19 je Zavod Mirno morje Maribor organiziral enodnevno jadranje z udeleženci preteklih projektov.


PROJEKT MIRNO MORE 2019

Projekt je bil zaradi COVID-19 pandemije odpovedan.


PROJEKT MIRNO MORE 2018

št. jadrnic: 105 jadrnic
št. udeležencev: okoli 950 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 17-imi jadrnicami in 148 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2017

št. jadrnic: 100 jadrnic
št. udeležencev: okoli 920 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 17-imi jadrnicami in 145 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2016

št. jadrnic: 104 jadrnice
št. udeležencev: okoli 930 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 15-imi jadrnicami in 137 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2015

št. jadrnic: 106 jadrnic
št. udeležencev: okoli 950 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 15-imi jadrnicami in 143 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2014

št. jadrnic: 109 jadrnic
št. udeležencev: okoli 970 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 15-imi jadrnicami in 144 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2013

št. jadrnic: 108 jadrnic
št. udeležencev: okoli 960 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 15-imi jadrnicami in 136 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2012

št. jadrnic: 107 jadrnic
št. udeležencev: okoli 970 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 17-imi jadrnicami in 107 udeleženci.


PROJEKT MIRNO MORE 2011

št. jadrnic: 106 jadrnic
št. udeležencev: okoli 960 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 16-imi jadrnicami.


PROJEKT MIRNO MORE 2010

št. jadrnic: 105 jadrnic
št. udeležencev: okoli 950 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 16-imi jadrnicami (na 15ih jadrnicah so jadrali otroci, ena ladja pa je bila spremljevalna) in 144 udeleženci.


Stalno povečevanje udeležencev kaže na to, da je projekt dobro zastavljen in kot tak zelo pomemben pri premoščanju težev otrok s posebnimi potrebami in ostalimi "normalnimi" udeleženci.
Doživljajski projekt je odlična in hkrati enkratna priložnost za vse otroke s posebnimi potrebami in tudi tiste, ki so socialno ogroženi, da doživijo nekaj enkratnega, izjemnega. Z našim posebej oblikovanim programom aktivnosti v času projekta želimo tem otrokom pomagati pri socialni integraciji in jim dati občutek, da niso odrinjeni na rob družbe temveč so del nje.

Glavna prireditev flote "MIRNO MORE 2009" je, sedaj že tradicionalno, potekala v Biogradu na moru.


PROJEKT MIRNO MORE 2009

št. jadrnic: 105 jadrnici
št. udeležencev: okoli 920 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 15-imi jadrnicami (na 13ih jadrnicah so jadrali otroci, dve ladji pa sta bili spremljevalni) in 92 udeleženci.

Vedno večje število otrok/udeležencev v programu priča o tem, da je ta doživljajski projekt odlična in hkrati enkratna priložnost za vse otroke s posebnimi potrebami in tudi tiste, ki so socialno ogroženi, da doživijo nekaj enkratnega, izjemnega. Z našim posebej oblikovanim programom aktivnosti v času projekta želimo tem otrokom pomagati pri socialni integraciji in jim dati občutek, da niso odrinjeni na rob družbe temveč so del nje.

Glavna prireditev flote "MIRNO MORE 2009" je, sedaj že tradicionalno, potekala v Biogradu na moru.


PROJEKT MIRNO MORE 2008

št. jadrnic: 102 jadrnici
št. udeležencev: okoli 880 udeležencev

Zavod Mirno morje Maribor se je projekta udeležil s 4-imi jadrnicami in približno 70 udeleženci.
Tako veliko število udeležencev je rezultat posebej oblikovanega programa, s katerim želimo v projekt popeljati čim več otrok.

Glavna prireditev flote "MIRNO MORE 2008" je, tako kot lansko leto, potekava v Biogradu na moru.

SPONZORJI


Pošta Slovenije